Hashimoto pajzsmirigy-alulműködés

Hashimoto-betegség 6. rész

Kőrösné Gintli Virág - fitoterapeuta
Kőrösné Gintli Virág - fitoterapeuta
Hashimoto-betegség 6. rész

Hashimoto pajzsmirigy-alulműködés 6. rész

Élelmiszerek, melyek kerülendők, vagy mégsem?

Gyakran bizonytalanságot okoz pajzsmirigybetegek körében, hogy fogyaszthatnak-e keresztesvirágú zöldségeket, szóját vagy gluténtartalmú élelmiszereket, gabonaféléket. Cikkünkkel ezt a kérdést igyekszünk tisztázni.

Keresztesvirágú zöldségek – együk vagy ne együk?

Keresztesvirágú zöldségek a káposzta, brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó, fodros kel, retek. Igaz, hogy ezek a zöldségek gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét, azonban Hashimoto-betegeknek nem szokott jódhiányuk lenni, így nekik nem szükséges korlátozni fogyasztásukat.

Viszont nem autoimmun, jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködés esetén nem tanácsos a keresztesvirág zöldségek nyersen történő fogyasztása. Főzve, párolva vagy savanyítva már fogyaszthatók, mert a bennük lévők goitrogén – a pajzsmirigy hormontermelését gátló – anyagok hatása már nem érvényesül.

Szója

A közhiedelem szerint a szójában található izoflavonok gátolják a pajzsmirigy hormontermelését. 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatértékelést végzett, amely magában foglalta a szójafehérje és a szójaizoflavonok pajzsmirigyműködésre gyakorolt ​​hatását. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a szója izoflavonjai nincsenek hatással a pajzsmirigy működésére és nem találtak bizonyítékot a publikációs elfogultságra. A szójapótlás nincs hatással a pajzsmirigyhormonokra és csak nagyon szerényen emeli a TSH szintjét! Mindezeket figyelembe véve természetesen dönthet úgy a pajzsmirigybeteg, hogy nem fogyaszt szóját!

Gabonafélék

A gabonafélékből finomított szénhidrátokat állítanak elő, melyek fogyasztása rontja a metabolikus szindróma tüneteit. Metabolikus szindrómáról beszélünk az alábbi kórképek együttes fennállása esetén: hasra, hasüregre kiterjedő elhízás; magas vérnyomás (130/85 felett); a vércukor vagy a glikolizált hemoglobin (HgA1c) magas szintje; inzulinrezisztencia; kóros vérzsír értékek (magas összkoleszterin, LDL koleszterin és triglicerid; alacsony HDL koleszterin értékek). Pajzsmirigy betegek gyakran küzdenek túlsúllyal, inzulinrezisztenciával, diabétesszel, kóros vérzsír értékekkel. Esetükben fontos lehet a finomított szénhidrátok kerülése, autoimmun étrend követése. A gabonafélék ellen szól az is, hogy glutént és lektint tartalmaznak (lektin többek között a hüvelyesekben is nagyobb mennyiségben található).

Mi a baj a gluténnal és a lektinnel?

A glutén és a lektin áteresztővé teszi a bélfalat, ezt szivárgó bél szindrómának nevezzük. Ekkor a bélfalon olyan fehérjék, fehérjetörmelékek is átjutnak, a véráramba kerülnek, melyeket az immunrendszer betolakodóként ismer fel. Ha a bélfalon átjutó fehérje hasonlít valamely szöveti fehérjéhez, az immunrendszer a saját testszövetet is megtámadja és autoimmun betegség alakul ki. Ez történik Hashimoto-betegség esetén is gluténtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása során.

Hashimoto-betegek számára tehát hatékony lehet a gluténmentes étrend, még igazoltan nem gluténérzékenyeknél is! Egy 2019-ben Lengyelországban lefolytatott tanulmány során azt találták, hogy 6 hónapos gluténmentes diéta hatására javultak a betegek autoimmun mutatói, a TSH és az anti-TPO értékeik csökkentek, pajzsmirigyfunkciójuk javult.

Fontos, hogy a gluténmentes diéta nyomokban se tartalmazzon glutént! Jelentős állapotjavulás 3-6 hónapos gluténmentes diéta után várható!

Következő írásunkban a bélfal áteresztőképességének gyógyításáról esik szó!

Ha a cikket érdekesnek vagy hasznosnak találtad, kérlek oszd meg családtagjaiddal, ismerőseiddel!

Herbavirág „Hashimoto” teakeverék megrendelhető itt:

HERBAVIRAG WEBÁRUHÁZ www.herbavirag.hu

Az egészség Téged vár! Nézz be hozzánk!

 

Forrás:

Dr. Izabella Wentz, Dr. Marta Nowosadzka: Hasimoto-betegség

Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27686165/

https://www.nature.com/articles/s41598-019-40647-x

https://doi.org/10.1210/js.2016-1068

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31149170/

Webáruház készítés