Emésztési zavarok

EMÉSZTÉSI ZAVAROK és megoldások 3. rész

Kőrösné Gintli Virág - fitoterapeuta
Kőrösné Gintli Virág - fitoterapeuta
EMÉSZTÉSI ZAVAROK és megoldások 3. rész

Fűszerek a jó emésztésért - zöldfűszerek

Cikksorozatunkban az emésztési problémák lehetséges okait és megoldási lehetőségeit tárgyaljuk.

Előző cikkünkben az emésztőenzimek szerepéről esett szó, most pedig a fűszerek emésztésre gyakorolt kedvező hatását vizsgáljuk.

A fűszereknek kiemelkedő fontossága van a konyhában, táplálkozásunkban. Ízt, illatot, zamatot, színt adnak ételeinknek, egyszóval biztosítják azt, hogy ételeinket élvezettel tudjuk elfogyasztani. Különleges tulajdonságaikat a bennük lévő illóolajoknak, serkentő, csípős anyagoknak, növényi festékanyagoknak és szerves savaknak, vitaminoknak, olajoknak köszönhetik. De nemcsak élvezhetővé, változatossá teszik ételeinket, hanem javítják étvágyunkat, fokozzák az emésztőszervek működését, emésztőenzimek termelődését, elősegítik, hogy az elfogyasztott tápanyagok megfelelően hasznosuljanak. Sok fűszernövényt egészségre kifejtett rendkívül kedvező hatása miatt egyben gyógynövénynek is tekintünk.

Lássuk, hogy a fűszerek közül mely zöldfűszerek vannak különösen jó hatással emésztésünkre, s azokat milyen ételek elkészítéséhez használhatjuk!

Bazsalikom

Rendkívül intenzív, egyedi ízt ad ételeinknek. Az étvágyat fokozza, görcsoldó, szélhajtó, bélféregűző. Levesek, sültek, szószok, mártások, halételek, paradicsomos ételek ízesítője, de használhatjuk saláták készítéséhez is. Érzékeny bőrűek és várandós anyák kerüljék fogyasztását!

Borsikafű

Fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, az epe kiválasztását. Görcsoldó, bélnyugtató, felfúvódást gátló, szélhajtó és bélféregűző. Különleges, borsra emlékeztető aromája miatt szokták alkalmazni a bors helyettesítésére is. Intenzív aromája miatt ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezte előtt pár perccel tegyük az ételbe! A legjobb bableveshez, babfőzelékhez, burgonyás és káposztás ételekhez. Hús- és gombás ételek, mártások, ecetes uborka kiváló fűszere. Óvatosan alkalmazandó vagy kerülendő magas vérnyomás esetén, mert a vérnyomást emeli!

Kakukkfű

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, segíti a zsírok emésztését, bélféregűző. Nehezen emészthető ételek fűszerezésére is javasolt. Bab, borsó, káposzta, burgonya, sültek, vadételek, kolbászáruk, mártások, növényi ecetek páratlan fűszere. Terhes nők és pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek mértékkel, pajzsmirigy túlműködés esetén pedig egyáltalán ne fogyasszák!

Kapor

Kiváló étvágyserkentő, epehajtó, bélgörcs oldó, szélhajtó és bélféregűző hatású. Emésztőrendszerre gyakorolt kedvező hatásán túl a vércukorszintet is csökkenti! A kaporszósz húsokhoz, húsgombóchoz kitűnő, de kaporral ízesíthetünk leveseket, salátákat, főzelékeket, mártásokat, körözöttet is. A kovászos uborka, tökfőzelék vagy székelygulyás elképzelhetetlen kapor nélkül.

Majoranna

Étvágyjavító, emésztést serkentő hatása mellett gyomorgörcs oldó, gyomornyugtató, hányinger csillapító, szélhajtó hatással is bír. A vérnyomást emeli, így magas vérnyomás esetén túlzott használata nem javasolt. Áldott állapotban szintén nem ajánlatos fogyasztani! Levesek, főzelékek, húsételek kiváló ízesítője, májgombóc, májas hurka, szárnyashúsok és töltelékek, bárány- és birkahús kiváló fűszere.

Oregano (szurokfű)

Az olasz konyha kedvelt fűszere. Étvágytalanság, gyomor- és bélhurut esetén hasznos, akár teaként fogyasztva is. Levesek, főzelékek, bab-, paradicsomos és húsételek, töltelékek, halételek, friss saláták, pizza, spagetti aromás fűszere. Áldott állapotban és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk!

Orvosi zsálya

Az emésztőenzimek elválasztását serkenő, étvágyfokozó gyógy- és fűszernövény. Bélhurutoldó, így hasmenés esetén is jótékony. Fűszerkeverékek összetevője. Segíti a zsíros ételek emésztését, így különböző húsételekhez (kacsa, liba, vadhúsok, pástétomok, töltelékek, máj, halak) adjuk. Sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiváló. A zsálya, mint értékes gyógynövény, számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazható. Várandós anyáknak és pajzsmirigy alulműködés esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Petrezselyem

Étvágy- és emésztésserkentő, gyomorerősítő, gátolja az epekőképződést, szélgörcsoldó. Zöldjét ne főzzük az étellel együtt, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát, csak tálalás előtt adjuk az ételhez! Levesek, töltelékek, tojásételek elmaradhatatlan ízesítője. Terhes nők nagy adagban ne fogyasszák!

Rozmaring

Epehajtó hatásánál fogva segíti az emésztést, szélgörcsoldó. Fűszerként mártások, szárnyas, hal- és vadételek, gombás ételek, ecetek ízesítésére használhatjuk, az olasz és francia konyha fűszere. Vérbőséget okoz a kismedencében, így áldott állapotban nem javasolt a fogyasztása. Tekintve, hogy a vérnyomást emeli, magas vérnyomás esetén csak mértékkel fogyasztható.

Tárkony

Gyomornedv elválasztást serkentő, epehajtó hatású. Jellegzetesen erdélyi fűszernövény. Saláták, savanyúságok eltevése mellett használhatjuk levesek, hal- és vadételek, báránysültek, főzelékek (zöldbab, borsó, burgonyafőzelék), növényi ecetek ízesítésére.

Következő írásunkban a jó emésztést és bélműködést segítő további, itt nem említett fűszereket tárgyaljuk. Ha a cikket érdekesnek vagy hasznosnak találtad, kérlek oszd meg családtagjaiddal, ismerőseiddel!

Emésztést támogató készítmények megrendelhetők webáruházunkban!

Az egészség Téged vár! Nézz be hozzánk!

Forrás:

Sári Róza, Veres B. Dóra: Fitoterápia

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Webáruház készítés