Teánk élvezeti teaként készült, azonban fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk a zöld tea és a fodormenta egészségre gyakorolt kedvező tulajdonságairól.
A teában található citromhéj pedig teljessé teszi az ízélményt.
Váljék egészségére!
A zöld teáról dióhéjban:
A zöld tea lényegében energiamentes és vitaminokat, ásványi anyagokat is csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaz. Ereje tehát nem ezekben, hanem egyéb növényi összetevőiben, elsősorban a polifenolokban rejlik. Ezek közül is a legelterjedtebb és legkutatottabbak az úgynevezett katekinek.
2,5 dl zöld tea átlagosan 28 mg koffeint tartalmaz, ami a fekete tea koffeintartalmának megközelítőleg a fele, a kávénak pedig harmada.
A zöld tea előnyös hatásaival kapcsolatos kutatások az alábbi területeken:
Szív és érrendszer:
Egy Japánban történt kutatás, amelyben 11 évig követtek 40.000 főt, azt mutatta, hogy a zöld tea napi fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás csökkenésével. Ehhez az előnyhöz azonban napi 5 csésze teát kellett fogyasztaniuk a résztvevőknek.
Anyagcsere, bőr:
A zöld tea vízelethajtó és méregtelenítő hatású, serkenti az anyagcserét, segíti a zsírbontást, növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a cellulitot (narancsbőr).
Stroke megelőzés:
Egy szintén nagyszabású Japán kutatás kimutatta, hogy a napi legalább 4 csészét fogyasztó egyének alacsonyabb stroke kockázattal bírtak. A zöld tea csökkentheti a vérnyomást, ezáltal csökkentve a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.
Cukorbetegség:
Kimutatták a zöld tea flavonoidjairól az inzulinszerű aktivitást, valamint az inzulin elválasztását fokozó aktivitást is. A zöld tea elősegítette a glükóz metabolizmusát egészséges önkénteseknél, amint azt az orális glükóz-tolerancia tesztek kimutatták.
Fertőzések:
A zöld tea hatékonysága bármilyen típusú hasmenés és tífusz kezelésében Ázsiában ősidők óta ismert. A zöld tea katekinek gátló hatással vannak a Helicobacter pylori fertőzésre is. Ezen kívül a zöld tea hatását az influenzavírus ellen, különösen annak legkorábbi stádiumában, valamint a herpes simplex vírus ellen is kimutatták.
Daganatok:
A zöld tea fogyasztását számos ráktípus megelőzésével is összefüggésbe hozták, beleértve a tüdő-, vastagbél-, nyelőcső-, száj-, gyomor-, vékonybél-, vese-, hasnyálmirigy- és emlőmdaganatot. A teakomponensek antioxidáns, antimutagén és antikarcinogén hatásúak, és megvédhetik az embert a környezeti tényezők által okozott rák kockázatától. A humán kutatások egy része azonban nem mutatott egyértelmű összefüggést, vagy rendkívül kis mértékű kedvező hatás igazolódott.
Csontritkulás:
A zöld teában található EGCG (epigallokatechin) hatására lassul a csontot lebontó sejtek működése, a mész beépülése pedig fokozódik, az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csont épülése irányába mozdul el.
Reumatoid artritisz:
Az EGCG reumaellenes hatással rendelkezik, ezért a zöld tea, illetve kivonatának fogyasztása javasolt reumatoid arthritiszben szenvedő betegek számára.
Stressz, demencia:
A zöld tea fogyasztása hatékonyan csökkenti a demencia kockázatát. A zöld tea legfontosabb összetevője az epigallocatechin-gallát (EGCG), mely átjut a vér-agy gáton, hatékony a neuronális differenciálódás elősegítésében. A zöld teában található szabad aminosavak, a theanin és arginin pedig stresszcsökkentő hatásúak, stresszoldó hatásuk elnyomja az agy öregedését.
Elhízás:
Az elhízásra gyakorolt hatás manapság nagyon elterjedt. A legújabb humán vizsgálatokból származó adatok azt mutatják, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatok fogyasztása segíthet csökkenteni a testsúlyt, főleg a testzsírt, növelve az étkezés utáni termogenezist és a zsíroxidációt. Ezek mögött a mechanizmusok mögött elsősorban az úgynevezett EGCG (epigallokatekin-gallát) áll, amely egy a fentebb emlegetett katekinek közül.
PCOS:
A zöld tea jó alternatíva a PCOS kezelésének kiegészítésére. A benne található antioxidáns vegyületek, katekinek számos jótékony hatással bírnak a szervezetre. PCOS-ben fokozzák az ovulációt és csökkentik a ciszták számát, enyhítik a petefészek diszfunkcióját és az inzulinrezisztenciát, csökkenthetik a testsúlyt. Három hónapos fogyasztását követően a szabad tesztoszteron szintjének csökkenését figyelték meg.
Endometriosis:
Az EGCG antiangiogén hatása révén szignifikánsan gátolja az endometriózis kialakulását.
Dysmenorrhoea:
A zöld teában található EGCG vegyület enyhíti a dysmenorrhoeát (fájdalmas havivérzés).
Vitiligo:
Kimutatták, hogy az EGCG beadása szignifikánsan összefügg a vitiligo kockázatának csökkenésével, az EGCG-nek védő hatása lehet a vitiligo ellen.
A fentebb kifejtett témák mellett pozitív hatásokat figyeltek meg a vesekő, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, Candida-fertőzés, szürkehályog, alvási apnoe, a csontképződés, az alkoholmérgezés és a genitális szemölcsök esetében is.
Mennyi fogyasztható a zöld teából biztonságosan?
A legtöbb ajánlás szerint napi 8 csészéig biztonságos (kivéve egyes egészségügyi problémákat, mint a máj- és vesebetegség).
A leghatásosabb a zöld teát megelőzésként fogyasztani. Érdemes tehát a problémák jelentkezése előtt beiktatni a zöld teát a napi rutinunkba 3-5 csésze mennyiségben.
FODORMENTA
A hideg fodormenta tea csökkenti a hányingert, émelygést.
Elősegíti az emésztést, oldja a gyomorgörcsöt. Kiváló epehajtó, epepangás esetén, epekőképződés megelőzése céljából javasolt a fogyasztása. Epekövesség, epeúti elzáródás esetén azonban ne fogyasszuk!
A fodormenta jelentős antiandrogén tulajdonságokkal rendelkezik nőknél, csökkenti a szabad és teljes tesztoszteron szintjét, így a hirsutizmus mértékét PCOS-ben, támogatja a hormonegyensúlyt és a petefészekszövetet.
Link1, Link2, Link3, Link4
ELLENJAVALLATOK, FIGYELMEZTETÉSEK:
A tea kisgyermekek részére 6 éves kor alatt nem ajánlott. Várandósság ideje alatt nagyobb mennyiségben és szoptatás alatt nem fogyasztható.
Epekövesség, epeúti elzáródás, epehólyag-gyulladás, reflux és emésztőrendszeri fekélybetegség esetén nem javasolt! Gátolja a vas felszívódását! A tea koffeint tartalmaz.
CSOMAGOLÁS:
Fényvédő és aromatartó, háromrétegű teás tasakban a minőség megőrzése céljából.
Hivatkozás:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16498/a-zold-tea-egeszsegugyi-elonyei
Link1, Link2, Link3, Link4, Link5, Link6, Link7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19088106/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21821246/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas/5795/csonterosito-a-zold-tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768132/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182619/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2888220/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34443485/
TEAKÉSZÍTÉS:
1 teáskanál teakeveréket forrázzon le 2,5-3 dl vízzel, lefedve 5-10 percig áztassa, majd szűrje le!
TÁROLÁS:
Felbontást követően gyermekektől elzárva, száraz, hűvös helyen, visszazárva tárolandó!