A perui maca (Lepidium meyenii) Dél-Amerika hegyvidékén, az Andok régiójában őshonos növény, az inkák szuperételjeként is ismert.
Különböző fajtái vannak. A fekete, a sárga és a vörös maca fajták között hatásaik tekintetében különbségeket mutattak ki.
A MACA LEGFONTOSABB EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI:
• Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, immunmoduláló, fogyasztása hozzájárulhat szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez. A sárga maca antioxidáns kapacitása jelentős.
• Vérnyomáscsökkentő hatása angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló hatásának köszönhető.
• Jelentős neuroprotektív, antidepresszáns hatással bír a maca mindhárom fajtája (sárga, vörös és fekete maca).
• Öregedésgátló és bőrvédő, fényvédő hatását szintén megfigyelték.
• A maca menopauzán átesett nők esetében, illetve petefészek eltávolítást követően lassítja a csontritkulás folyamatát.
A maca gyökérben legnagyobb mennyiségben előforduló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek:
C vitamin, réz, vas, kálcium, magnézium, kálium, B6 vitamin, mangán
Növényi vegyületek: macaének, glükozinolátok, polifenolok, makamidok, alkaloidok
ELLENJAVALLATOK, FIGYELMEZTETÉS:
Gyermekek, várandós és szoptató nők részére fogyasztása nem ajánlott!
Amennyiben gyógyszeres terápiában részesül, konzultáljon kezelőorvosával!
Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és egészséges életmódot.
A feltüntetett ajánlott napi adagot ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet vagy az egészséges életmódot.
A maca gyökér egészségügyi hatásának tudományos alátámasztásáról szóló információk magyar nyelven is hozzáférhetők a feltüntetett linkeken:
Link1, Link2, Link3, Link4, Link5, Link6, Link7, Link8
ADAGOLÁS:
naponta 1-3 alkalommal 2 gramm (1 csapott kávéskanál) maca gyökérpor vízben, gyümölcslében elkeverve. Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el!
TÁROLÁS:
Kisgyermekektől elzárva, szobahőmérsékleten tárolandó!
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energiatartalom 359 kcal/1502 kJ
Zsír 0,00 g
ebből telített zsírsavak 0,30 g
Szénhidrát 76,10 g
ebből cukor 30,50 g
Rost 25,60 g
Fehérje 11,65 g
Só 90,76 mg