Netamin "Fermentált Fekete Fokhagyma" kivonat kapszula - 30 db

Raktárkészlet: VAN
Netamin "Fermentált Fekete Fokhagyma" kivonat kapszula - 30 db

Kapszulánként 440 mg fermentált fekete fokhagyma kivonat 0,1% S-allil-ciszteinre (SAC) standardizálva

Rendkívül gazdag sejtvédő antioxidánsokban

Hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez

Segíthet a szív egészségének fenntartásában

Segíthet a normál koleszterin- és homocisztein-szint fenntartásában

Kutatások alapján a máj és agysejtek egészségének fenntartását is támogathatja

100% VEGÁN termék

30 db kapszula / tabletta
fermentált fekete fokhagyma kivonat
3 990 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Fogyasztási javaslat, összetevők
Részletek

Napi 440 mg fermentált fekete fokhagyma kivonat, minden kapszulában garantált 0,1% (440 mcg) S-allil-cisztein (SAC) tartalommal, ami a fekete fokhagyma legfontosabb antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyaga.

A fekete fokhagymát kiemelten ajánljuk az egészséges koleszterinszint és az immunrendszer fokozott támogatásához, továbbá a máj és agysejtek védelméhez.

Mi az a fekete fokhagyma és mi teszi egyedülállóvá (a színén kívül)?*

Használata sok ezer éves múltra tekint vissza
A fokhagyma az egyik legrégebben termesztett növény, az emberiség legalább 5000 éve használja fűszer- és gyógynövényként is. Hagyományos gyógyszerként a népi gyógyászatban többek között láz, köhögés, torokfájás, légúti megbetegedések, nátha, szívproblémák, emésztési zavarok esetén. A fekete fokhagyma eredete pontosan nem ismert és vitatott, de azt biztosan tudjuk, hogy több ázsiai országban, így Dél-Koreában, Japánban és Thaiföldön is évezredek óta készítik és fogyasztják.1

Természetes fermentálással készül

A fekete fokhagyma friss fokhagymából készül fermentálással, azaz erjesztéssel. Az eljárás során a fokhagymát hetekig szigorúan kontrollált, magas hőmérsékleten (60-90ºC) és páratartalomban (80-90%) tartják, aminek eredményeképp különböző természetes kémiai reakciók indulnak el, például az úgynevezett nem enzimes barnulás, más néven Maillard-reakció, amely során szénhidrátok és aminosavak lépnek reakcióba egymással.1-3 Fermentálás hatására a hófehér fokhagyma színe feketére, az íze édessé, állaga pedig zseléssé változik.

Kiemelkedő a sejtvédő antioxidáns-tartalma

A fermentálás azonban nemcsak a fokhagyma kinézetét változtatja meg drasztikusan, hanem belső tulajdonságait is: tudományos kutatások igazolták, hogy a fermentációs eljárás hatására nagyon sok értékes hatóanyag mértéke akár többszörösére emelkedik a fokhagymában. A fokhagyma fő aktív hatóanyagai, a zsíroldékony alliin és allicin, a folyamat során átalakulnak kémiailag stabilabb, az emberi szervezetben jobban hasznosuló, vízoldékony antioxidánsokká – pl. S-allil-cisztein (SAC), bioaktív alkaloidok és flavonoid vegyületek.1,4-8

Gazdag egy S-allil-cisztein nevű hatóanyagban

Az S-allil-cisztein (röviden SAC) a fekete fokhagymában legnagyobb mennyiségben jelenlevő bioaktív vegyület: egyes adatok szerint akár 5-10-szer több van belőle a fekete fokhagymában, mint a friss fokhagymában.9 Vizsgálatok alapján az S-allil-cisztein erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, szív-, idegrendszer- és májvédő hatásai is vannak.10-12 Emellett az S-allil-cisztein segíti a fekete fokhagymában fennmaradó allicin felszívódását is.13,14

A fekete fokhagyma hatása – a tudományos kutatások tükrében**

- Szív- és érrendszer egészsége:

A fokhagyma közismert szív-érrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról, nincs ez másképp a fekete fokhagyma esetében sem. Napjainkra nemcsak a laboratóriumi és állatvizsgálatok, de humán, azaz emberekkel végzett vizsgálatok is nagy számban bizonyították, hogy a fekete fokhagymának fontos szerepe lehet az egészséges koleszterinszint, homocisztein-szint és vérnyomás fenntartásában, valamint a vérlemezkék összetapadását és az érelmeszesedést is csökkentheti.1,4,6,7,12,15

Íme néhány fontos kutatási eredmény az utóbbi évekből:
Egy 2014-es kutatásban a fekete fokhagyma 12 hétig tartó szedése növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét, valamint jelentősen csökkentette a „rossz” LDL koleszterinben található alipoprotein B (apoB) szintjét is, ami kritikus szerepet játszik az érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásában.16
Egy 2016-os kutatás kimutatta: a fekete fokhagyma nemcsak gátolhatja, de vissza is fordíthatja az érelmeszesedést okozó plakkok felhalmozódásának folyamatát.17
Egy 2016-os tanulmány szerint a fekete fokhagyma magas vérnyomásban szenvedőknél a szisztolés vérnyomást átlagosan 4,1 Hgmm-rel csökkentheti.18
Egy kutatásban a fekete fokhagyma javította az erek legbelső felszínét borító réteg (endotélium) funkcióját, amely az erek megfelelő tágulásáért és összehúzódásáért felel, szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat.19

- Immunrendszer egészsége, fertőzések:

A fekete fokhagyma magas S-allil-cisztein-tartalma és általában véve rendkívül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt különösen hatékony immunerősítő.1,4,6,15 Egy kutatásban összemérték a fehér és a fekete fokhagyma emberei szervezetre gyakorolt immunerősítő hatását és az eredmények azt mutatták, hogy a fekete fokhagyma kivonat nagyobb mértékben serkentette az immunrendszer működését.20 További kutatások kimutatták, hogy a fekete fokhagyma az úgynevezett természetes ölősejtek (NK-sejtek) aktivitását fokozza – ezek a fehérvérsejtek egy fajtája, amelyek a test szinte bármely pontján felismerik és elpusztítják a fertőzött vagy tumorossá fajult sejteket.21

Az eddigi vizsgálatok szerint a fekete fokhagymának jelentős vírus-, baktérium-, gomba- és parazitaellenes tulajdonságai is vannak.11,22-25 Immunerősítő és mikrobaellenes képességei miatt különösen hasznos lehet légúti fertőzések, a Candida albicans gomba okozta fertőzés és a gyomorfekély kialakulásában komoly szerepet játszó Helicobacter pylori elleni küzdelemben is.26,27

- Vércukorszint szabályozás:

A fekete fokhagyma alkalmazása vércukorproblémákkal, elhízással, cukorbetegséggel küzdőknek is előnyös lehet: kutatások azt mutatják, hogy antioxidáns hatásával segíthet a magas vércukorszinttel járó szövődmények elleni küzdelemben, pozitívan hathat a szénhidrát anyagcserére, csökkentheti a vércukor és inzulin szintjét is.1,4,6,7,12 Az eddigi humán vizsgálatok eredményei alapján a fokhagyma-kivonat rendszeres használata jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet, de pozitívan hathat az étkezés utáni vércukorszintre és a hosszú távú vércukor-kontrollra is.28

- Májvédelem, méregtelenítés:

A máj elképesztően fontos, de a mai világunkban sajnos kifejezetten elhanyagolt, az egészségtelen szokásaink és a környezeti ártalmak által jelentősen megterhelt szervünk. Pedig az anyagcsere egyik legfontosabb szerve és testünkben a méregtelenítés központja. Jó hír, hogy a tartós életmódbeli változtatások mellett a fekete fokhagyma is segíthet a máj egészségének támogatásában. Kutatások azt mutatják, hogy erős antioxidáns, gyulladásgátló hatásával segíthet megelőzni a májkárosodást.1,4,6,15,29

- Agysejtek védelme, időskori agyi egészség:

A fekete fokhagyma antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága nemcsak a szív- és érrendszer vagy éppen a máj szempontjából előnyös, hanem az agy egészségének megőrzését is segítheti. Az agysejteket érő oxidatív stressznek és az agyban fellépő gyulladásoknak ugyanis bizonyítottan kiemelt szerepe van az életkor előrehaladtával jelentkező memóriazavarokban, az agyi funkciók romlásában, a neurodegeneratív rendellenességek, például Alzheimer- vagy Parkinson-kór kialakulásában, előrehaladásában. A fekete fokhagyma, illetve a benne lévő S-allil-cisztein számos kutatás szerint bizonyos fokú védelmet biztosíthat az agy idegsejtjeit érintő betegségek ellen, javíthatja a memóriát és tanulási képességet is.4,6,10,30 Egy kutatásban csökkentette az agyban a béta-amiloid lerakódások okozta gyulladást (a béta-amiloidok felgyülemlése pusztítja az agysejteket és Alzheimer-kórhoz vezet).31

- Endometriózis:

Az érlelt fekete fokhagyma kivonata csökkenti a sejtproliferációt (sejtosztódás), képes gátolni az angiogenezist (új erek képződése) az emberi endotélsejtekben. Elnyomja az új kapillárisok képződését, gyulladásgátló citokinek szekrécióját fokozza, továbbá antioxidáns hatással is rendelkezik.

*Ez az ismertető nem a Netamin Fermentált Fekete Fokhagyma kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a fekete fokhagymáról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Fermentált Fekete Fokhagyma kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.

 

Hivatkozások:

1 Kimura S, Tung YC, Pan MH, Su NW, Lai YJ, Cheng KC. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. J Food Drug Anal. 2017;25(1):62-70.
2 Kang OJ. Physicochemical Characteristics of Black Garlic after Different Thermal Processing Steps. Prev Nutr Food Sci. 2016;21(4):348-354.
3 Chua LS, Abdullah FI, Lim SH. Physiochemical changes and nutritional content of black garlic during fermentation. Appl Food Res. 2022;2(2):100216.
4 Ahmed T, Wang CK. Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review. Molecules. 2021;26(16):5028.
5 Abourashed EA. Bioavailability of Plant-Derived Antioxidants. Antioxidants (Basel). 2013;2(4):309-325.
6 Tran GB, Pham TV, Trinh NN. Black Garlic and Its Therapeutic Benefits. In: Hassan BAR, ed. Medicinal Plants - Use in Prevention and Treatment of Diseases. IntechOpen; 2019.
7 Kumar GP, Kumar PP. A comprehensive review on the health benefits of black garlic. J Acad Indus Res. 2022;10(2):11-15.
8 Kang OJ. Physicochemical Characteristics of Black Garlic after Different Thermal Processing Steps. Prev Nutr Food Sci. 2016;21(4):348-354.
9 Malaphong C, Tangwanitchakul A, Boriboon S, Tangtreamjitmun N. A simple and rapid HPLC method for determination of S-allyl-L-cystein and its use in quality control of black garlic samples. LWT. 2022;160:113290.
10 Yudhistira B, Punthi F, Lin JA, Sulaimana AS, Chang CK, Hsieh CW. S-Allyl cysteine in garlic (Allium sativum): Formation, biofunction, and resistance to food processing for value-added product development. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2022;21(3):2665-2687.
11 Jang HJ, Lee HJ, Yoon DK, Ji DS, Kim JH, Lee CH. Antioxidant and antimicrobial activities of fresh garlic and aged garlic by-products extracted with different solvents. Food Sci Biotechnol. 2017;27(1):219-225.
12 Afzaal M, Saeed F, Rasheed R, Hussain M, Aamir M, Hussain S, et al. Nutritional, biological, and therapeutic properties of black garlic: a critical review. Int J Food Proper. 2021;24(1):1387–402.
13 Halimah LS, Nurlela L, Nawangsih EN, Farenia R, Ridzkianursepta D. Antibacterial Activity of Single Garlic Against Salmonella typhi Lipopolysacaride in Vivo in Mus musculus. In: Kumala YY, Juliastuti H, Pratiwi ST, eds. Proceedings of The 13th Annual Scientific Conference of Medical Faculty, Universitas Jenderal Achmad Yani (ASCMF 2022). Atlantis Press; 2023:105-110.
14 Bae SE, Cho SY, Won YD, Lee SH, Park HJ. A comparative study of the different analytical methods for analysis of s-allyl cysteine in black garlic by hplc. LWT-Food Sci. Technol. 2012;46(2):532–535.
15 Sembiring NB, Iskandar Y. A review of component and pharmacology activities of black garlic. Trad. Med. J. 2019;24(3):178.
16 Jung ES, Park SH, Choi EK, et al. Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: a randomized controlled trial. Nutrition. 2014;30(9):1034-1039.
17 Matsumoto S, Nakanishi R, Li D, et al. Aged Garlic Extract Reduces Low Attenuation Plaque in Coronary Arteries of Patients with Metabolic Syndrome in a Prospective Randomized Double-Blind Study. J Nutr. 2016;146(2):427S-432S.
18 Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016;146(2):389S-396S.
19 Williams MJ, Sutherland WH, McCormick MP, Yeoman DJ, de Jong SA. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytother Res. 2005;19(4):314-319.
20 Purev U, Chung MJ, Oh DH. Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2012;34(4):651-660.
21 Wang D, Feng Y, Liu J, Yan J, Wang M, Sasaki J, Lu C. Black garlic (Allium sativum) extracts enhance the immune system. Med Aromat Plant Sci Biotechnol. 2010;4(1):37–40.
22 Botas J, Fernandes Â, Barros L, Alves MJ, Carvalho AM, Ferreira ICFR. A Comparative Study of Black and White Allium sativum L.: Nutritional Composition and Bioactive Properties. Molecules. 2019;24(11):2194.
23 Shang A, Cao SY, Xu XY, et al. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019;8(7):246.
24 Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, et al. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020;104:219-234.
25 Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1-14.
26 Najman K, Sadowska A, Hallmann E. Evaluation of bioactive and physicochemical properties of white and black garlic (Allium sativum L.) from conventional and organic cultivation. Appl Sci. 2021;11(2):874.
27 Melguizo-Rodríguez L, García-Recio E, Ruiz C, De Luna-Bertos E, Illescas-Montes R, Costela-Ruiz VJ. Biological properties and therapeutic applications of garlic and its components. Food Funct. 2022;13(5):2415-2426.
28 Hou LQ, Liu YH, Zhang YY. Garlic intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):575-582.
29 Shojaei-Zarghani S, Fattahi MR, Kazemi A, Safarpour AR. Effects of garlic and its major bioactive components on non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of animal studies. J Funct Foods. 2022;96(3):105206.
30 Javed M, Ahmed W. Black garlic: A review of its biological significance. J Food Biochem. 2022;46(12):e14394.
31 Nillert N, Pannangrong W, Welbat JU, Chaijaroonkhanarak W, Sripanidkulchai K, Sripanidkulchai B. Neuroprotective Effects of Aged Garlic Extract on Cognitive Dysfunction and Neuroinflammation Induced by β-Amyloid in Rats. Nutrients. 2017;9(1):24.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8003677/

Adatok
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
Kapszula-03
Fogyasztási javaslat, összetevők

ADAGOLÁS:

Napi 1 kapszula szedése javasolt bő folyadékfogyasztással, lehetőleg étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt. Kúraszerűen is alkalmazható.

Folyamatos szedés esetén 3 hónap után legalább 2 hét szünet javasolt.

Hatóanyag

A napi adag tartalmaz

(1 kapszula)

Fermentált fekete fokhagyma kivonat

   -ebből S-allil-cisztein(SAC)

440 mg

440 mcg


ÖSSZETEVŐK:  

Fermentált fekete fokhagyma kivonat, növényi kapszula (hidroxipropil-metilcellulóz), rizsliszt, csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói).

OGYÉI szám: 32075/2023.

Webáruház készítés