A paradicsomi almaként is emlegetett gránátalmát ősidők óta az "élet és termékenység szimbólumának" tartják.
Sok kultúrában az aromás lé az életelixírnek is számít, valamint az „érzékiség és halhatatlanság szimbólumának” is.
A gyümölcs eredetileg Perzsiából származik. Manapság számos trópusi és szubtrópusi éghajlatú országban termesztik, például Izraelben, Afganisztánban, Iránban, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban, Kaliforniában és Cipruson.
Maga a gránátalma egy narancsvörös, legfeljebb 10 centiméter átmérőjű gyümölcs, amely, ahogy a neve is sugallja, egy almára emlékeztet.
Ősz végén, tél elején, pontosabban szeptember-december között az érett gyümölcsöket begyűjtik és ízletes gyümölcslévé dolgozzák fel.
A gránátalma hatása az egészségre:
A gránátalmalé polifenolokban gazdag gyümölcslé, magas antioxidáns kapacitással. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gránátalmalé antiatherogén (érelmeszesedést gátló), antioxidáns, vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki.
Ásványi nyomelemekben gazdag, tartalmaz többek között vasat, magnéziumot, káliumot és krómot.
Fő hatóanyaga az ellagsav
A gránátalma az ellagsav legjobb természetes forrása, ez egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.
Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben:
1. megállítja a rákos sejtek osztódását,
2. elpusztítja a rákos sejteket és
3. gátolja azok kialakulását.
Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. A gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést – az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat pusztulásához.
Egészségre gyakorolt további hatásai:
oldja az epe- és veseköveket, göböket, meszesedéseket és kisebb cisztákat
antioxidánsokban gazdag
daganatgátló hatású
kiváló vérképző, növeli a vörös- és fehérvérsejtek számát
vércukorszint kiegyensúlyozó hatású
védi a mellékvesét
elősegíti a hajnövekedést, felnyitja az eltömődött pólusokat
szabályozza a hormonokat, kimossa a mérgeket és a xenoösztrogéneket
Az alábbi állapotok esetében javasolt a fogyasztása:
ködös gondolkodás, összpontosítási nehézségek, demencia, Alzheimer-kór
álmatlanság
mellékvese-kimerülés
diabétesz, hipoglikémia, vércukorszint-ingadozás
epekő, vesekő
csomók és göbök, meszesedések
reumatoid arthritis
Epstein-Barr vírus/mononukleózis
Raynaud-szindróma
adenómák
autizmus
kóros talp- és sarokfájdalmak
Lyme-kór
Morton-szindróma
policisztás petefészek szindróma (PCOS)
klimax
daganatok
hajhullás, korpásodás
fülzsír és füldugóképződés, fülfájás
nyugtalan láb szindróma
testi fájdalmak, lábfájás, fejfájás
idegfájdalmak
jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, prosztatarák
Hivatkozások:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27888156/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146506/
Anthony William: Gyógyító ételek
https://balaicza.hu/granatalma-rakmegelozesben-es-rak-gyogyitasaban/
JAVASOLT ADAGOLÁS:
Naponta 30-90 ml.
Felbontás után hűvös helyen tárolandó és gyorsan felhasználható.