Az arónia – más néven arónia – alakjában és méretében jobban hasonlít az ehető berkenyebogyóhoz. A naspolyák és a hegyi kőris keresztezése elősegítette, hogy Aronia gyümölcstermesztő növénnyé váljon. Fagyállósága miatt az arónia gyümölcsét hagyományosan számos ültetvényen és gyümölcstermesztésben termesztik Észak- és Kelet-Európában. Az aronia íze azonban nem alkalmas friss fogyasztásra. A bogyók erős sötétvöröstől csaknem feketéig terjedő színe miatt a gyümölcs láthatóan különbözik a többi bogyótól. Az arónia korábban számtalan kertben és ágyásban volt dísznövényként megtalálható, éppen ezeknek az élénk színű bogyóknak köszönhetően. A lombhullató cserjék három méter magasra nőnek, míg a célfajták csak 1,5 méter körülire nőnek. Manapság azonban a gyümölcsöt egyre jobban értékelik ízletes bogyói miatt. A lehetséges felhasználások sokrétűek. Többek között finom, enyhén savanykás aromájú levekké, lekvárokká és gyümölcsszószokká vagy más természetes termékekké dolgozhatók tovább.
Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, továbbá számos karotinoidot, antocianint és proantocianint tartalmaz.
Fogyasztási javaslat: Fogyasszon napi 60 ml-t tisztán vagy más gyümölcslevekkel keverve.
Megjegyzés : Ne lépje túl a táplálék-kiegészítők fogyasztási ajánlásait. Nem használhatók a kiegyensúlyozott és változatos étrend vagy az egészséges életmód helyettesítésére.