Az áfonya - mint egy kis bokor termése, általában részben árnyékos erdőkben, erdők szélén vagy homokos, mohás talajokon található. A sötétkék gyümölcs erősen színezett levével népszerű vadgyümölcs, amelyet elsősorban friss fogyasztásra használnak. További népszerű felhasználási területek közé tartozik a gyümölcslevek, lekvárok és édes almabor gyártása, de olyan tejtermékek is, mint a gyümölcsjoghurtok, gyümölcstúrók és gyümölcsdesszertek.
A fekete áfonyábanlévő vegyületek (antocianinok, anthoflavonok) antioxidáns tulajdonságúak. Védik a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen.
Az áfonya hatása az érrendszerre:
Az áfonya a (poli)fenolok, különösen az antocianinok gazdag forrása. Az antocianinban gazdag élelmiszerek, köztük az áfonya csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az endothel funkció javításával (endothel: Az erek és a szív belfelszínét borító egysejtű réteg.). Az életkor előrehaladtával az endothel funkció romlik, érelmeszesedés alakulhat ki. Az agyi erek meszesedése okozója lehet az időskori demenciának.
Fekete áfonya segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását és csökkenti az oxidatív stresszt.
A feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, amely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben. Ismert a feketeáfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek összecsapódását, a vérrögképződést.
Keringésjavító, javítja az érfalak rugalmasságát, erősíti az erek közötti kötőszöveteket. A feketek áfonya rendszeres fogyasztása javasolt az erek védelme, érelmeszesedés megelőzése céljából, visszeresség, aranyér, érfalgyengeség, 2-es típusú cukorbetegség, nem alkoholos zsírmájbetegség esetén.
Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek.
Szem bajok ellen
Elősegíti a szem vérellátását, jó erős fény okozta látászavar vagy farkasvakság ellen, idős korban kialakuló és látáscsökkenéssel járó betegségekbe. Antioxidáns hatású antocianinokat tartalmaz, melyek javítják a látást. Szürkehályog, makuladegeneráció, zöldhályog esetén is fogyasztandó!
Diabeteses Rethinopatia
Felismerték, hogy a diabeteses rethinopatia megelőzésében nagy szerepet játszhat a fekete áfonya. Számos klinikai kísérlet támogatja a használatát.
Glaukóma
A fekete áfonya kivonat fogyasztása jelentős védelmet nyújt a glaukóma fejlődése ellen köszönhetően a kollagént erősítő és antioxidáns hatásának.
Különösen hatékony lehet a makula degenerációban (szemfenéki meszesedés), szürkehályogban, diabéteszes retinopátiában és farkasvakságban szenvedő egyének esetén.
Agy védelme, kognitív funkciók
Véd az öregedéssel összefüggő memória romlás és agyi funkciók romlása ellen.
Kimutatták, hogy az áfonya nem csak javítja a kognitív funkciókat Alzheimer-kórban tesztelt állatokon, de csökkenti az amyloid plakkot felgyülemlését, és fokozza azoknak az immunrendszer általi lebontását az agyban.
Az áfonya procianidin oligomereket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni az idegrostokat körül vevő velőshüvely károsodását. A PCO-k mindemellett csökkentik a gyulladásokat, ezáltal segíthetnek mérsékelni a szklerózis multiplex tüneteit is. A szklerózis multiplexben szenvedőknek gyakran nehézséget okoz a hólyag szabályozása, de az áfonyalé hatékony kezelés, amely javíthatja a hólyag működését és javíthatja az SM betegek életminőségét.
A feketeáfonya a gyomorfekély ellen
A feketeáfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága a gyomorfekély elleni hatása. A feketeáfonya flavonoidjai erősen növelik a gyomor nyálkatermelését, amely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.
Daganat megelőzés támogatása
A gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert (elsősorban a vastagbelet) a rák kialakulásának kockázatától.
Az antocianinok beindítják a rákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózis) számos rákos sejtvonalban.
Gátolják a DNS károsodását, gátolják azokat a folyamatokat, melyek a tumorsejtek kemoterápiával szembeni ellenállásához vezetnek.
Oxálsav tartalom:
Az áfonya azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek mérhető mennyiségű oxalátokat tartalmaznak. Ha koncentráltan fordulnak elő, kristályosodást és egészségügyi problémákat okozhatnak (vesekő). Ezért ha vese- vagy epehólyag problémákat tapasztalunk, inkább kerüljük az áfonya fogyasztását. Az oxalátok nem jelentős mértékben ugyan, de csökkentik a kalcium szervezetben való felszívódását.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31776541/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23046999/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024297/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36676944/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34439410/
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-fekete-afonya.php
FOGYASZTÁSI JAVASLAT:
Fogyasszon napi 60 ml-t tisztán vagy más levekkel keverve.
MEGJEGYZÉS:
Ne lépje túl a táplálék-kiegészítők fogyasztási ajánlásait. Nem használhatók a kiegyensúlyozott és változatos étrend vagy az egészséges életmód helyettesítésére.