A kendermagolajat a kender növény magjából vonják ki. A kivonás hidegsajtolással történik.
Bár a kender és a kannabisz (marihuána) ugyanahhoz a növénycsaládhoz, a Cannabis sativa L- hez tartozik, két különböző növényről van szó, összetételük eltérő. A legszembetűnőbb különbség az egyes növényekben jelen lévő tetrahidrokannabinol (THC) mennyisége. A THC a kannabisz növény pszichoaktív része. Míg a kannabisz növény THC-tartalma magas (akár 28%), a kendernövény THC-koncentrációja nem haladja meg a 0,3%-ot.
A kendermagolaj számos egészségügyi előnye abból fakad, hogy három többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz: linolsavat , alfa-linolénsavat és gamma-linolénsavat. Ezenkívül az omega-6 (linolsav) és az omega-3 (alfa-linolénsav) zsírsavak aránya a kendermagolaj esetében a legideálisabb az emberi egészség számára, 3:1.
A KENDERMAG OLAJ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI:
• Bőrre gyakorolt hatás:
Egy bőrgyógyászati tanulmány megállapította, hogy a kendermagolaj szájon át történő fogyasztása javítja az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) tüneteit. Enyhíti a viszketést, tisztán tartja a pólusokat. A kutatók ezeket az eredményeket a kendermagolajban található zsírsavaknak tulajdonítják.
A kendermagolaj más bőrproblémák, például a koszmó , a pikkelysömör és a pattanások kezelésében is hasznos. Erősíti a bőrt, ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben.
• Vérnyomáscsökkentő hatás:
A kendermagolajban bővelkedő omega-3 zsírsavak segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében. A kutatások azt javasolják magas vérnyomásos betegeknek, hogy omega-3 zsírsav-kiegészítőket használjanak vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt a vérnyomás csökkentésére.
• Koleszterinszint szabályozása:
A kendermagolaj linolsavban gazdag. Tanulmányok kimutatták, hogy a linolsavban gazdag étrend jelentősen csökkenti az összkoleszterint és az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL), vagyis a „rossz” koleszterint. A koleszterinszint csökkentésével a magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke és a szívbetegség kockázata enyhíthető.
• Fájdalomcsillapítás:
A kendermagolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek csökkenteni a fájdalmat. A kendermagolajat közvetlenül a fájdalmas területre kenheti a természetes fájdalomcsillapítás érdekében.
• Gyulladás csökkentése:
A kendermagolajban jelenlévő gamma-linolsavról (GLA) kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást. A GLA-ban gazdag természetes gyógynövények hatékonyan enyhítik a gyulladásos állapotok tüneteit, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS), a rheumatoid arthritis (RA) és a sclerosis multiplex (MS).
A gamma-linolénsav a női egészségre is jó hatással lehet, enyhítheti a premenstruációs szindróma (PMS), illetve a menopauza kellemetlen tüneteit is.
• Egészséges terhesség:
A kendermagolajat magas omega-3 zsírsavtartalma jótékony kiegészítővé teszi a terhes nők számára . Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak létfontosságúak a terhesség alatt. Támogatják a baba agyának és szemének egészséges fejlődését és segíthetnek megelőzni a szülés utáni depressziót is.
FIGYELMEZTETÉS: Nyomokban mandulát, földimogyorót, szezámmagot tartalmazhat!
A kendermag olaj egészségügyi hatásának tudományos alátámasztásáról szóló információk magyar nyelven is hozzáférhetők a feltüntetett linkeken:
ADAGOLÁS:
Felnőtteknek napi 1 evőkanállal, gyerekeknek 1 teáskanállal reggel éhgyomorra. Felbontás után 2 hónapon belül fogyassza el!
FIGYELMEZTETÉS:
A kendermag olajat nem szabad hevíteni! Készételekbe utólag keverjük!
Mint minden szájon át szedhető étrend-kiegészítő esetében, mindenképpen konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt kendermagolajat fogyasztana.
Ha helyileg használ kendermagolajat, először próbáljon ki egy kis mennyiséget, hogy tesztelje a bőrirritációt. A kendermagolaj illóolajkeverékek hordozóolajaként is használható.
TÁROLÁS:
Felbontást követően gyermekektől elzárva, 25 Celsius fok alatt, fénytől védve, visszazárva tárolandó!
Átlagos tápérték 100 ml termékben:
Energia: min. 3.570 kJ 850 kcal
Zsír: min. 95 gr
amelyből telített zsírsavak: 10 gr
só: 4,5 gr