A chia ( Salvia hispanica L.) egy kis mag, amely egynyári lágyszárú növényből, a Salvia hispanicából származik. Az elmúlt években a chia magok használata rendkívüli mértékben megnövekedett magas tápanyag- és gyógyászati értékük miatt. A chiát a mezopotámiai kultúrák termesztették, de aztán évszázadokra eltűnt, egészen a 20. század közepéig, amikor is újra felfedezték. A chia mag gazdag α -linolénsavban, amely az eikozapentaénsav (EPA), egy többszörösen telítetlen zsírsav és a dokozahexaénsav (DHA) biológiai prekurzora.
A chia mag egészséges Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat, élelmi rostot, fehérjéket, vitaminokat és néhány ásványi anyagot tartalmaz. Emellett a magvak kiváló forrásai a polifenoloknak és antioxidánsoknak, mint például a kávésavnak, rozmarinsavnak, miricetinnek, kvercetinnek és másoknak.
A CHIA MAGOLAJ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI:
• Támogatja a szív egészségét
A chia magolaj jótékony hatással van a szívműködésre. A chia optimális arányban tartalmaz Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavakat, amelyek segítenek a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
Kutatások szerint hozzájárul a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly csökkentéséhez.
• Agytonikként működik
A chia magolajban található omega-3 zsírsavak nagy mennyisége támogatja az agy egészségét. Ezek a zsírsavak neuroprotektív hatást fejtenek ki az agyra, csökkentik a stroke, a depresszió és az Alzheimer-kór kockázatát.
• Csökkenti a gyulladást
A chia magolajban található omega-3 zsírsavak hatásos segítséget nyújtanak krónikus gyulladás esetén. Alkalmazzuk gyulladásos megbetegedések, például ízületi gyulladás, autoimmun megbetegedések, rákmegelőzés céljából.
• Antioxidáns hatás
A magolajban található flavonoidok erőteljes antioxidáns hatást biztosítanak, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
• Vércukorszint szabályozása, hasi elhízás
A chia magolaj kedvezően hat a vércukorszintre, javasolt inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabétesz, hasi elhízás esetén.
• Megakadályozza a bőr idő előtti öregedését
A chia gazdag omega-3, omega-6 és más zsírsavakban. A chia magolaj segít megőrizni a bőr membránjának egészségét, megvédi a bőrt az ultraibolya (UV) sugaraktól. Segít eltávolítani a szennyeződéseket az eltömődött pórusokból.
• Enyhíti a bőr szárazságát
Az omega-3 zsírsav-ALA és omega-6 zsírsav-linolsav jelenléte elősegíti a nedvesség megtartását a bőrön belül. Ez a két egészséges zsírsav segít helyreállítani a bőr nedvességgátját, különösen a száraz bőrbetegségekben, például az atópiás dermatitiszben. A legjobb eredmény érdekében fürdés után azonnal vigye fel a bőrre a chia magolajat.
• Egészségesen tartja a hajat
A fénytelen haj a haj nedvességhiányának következménye. A chia magolajban található zsírsavak segítenek megőrizni a nedvességet és hidratálják a hajat. A chia magolaj egészségesen tartja a hajszálakat és megakadályozza a haj töredezését. A legjobb eredmény elérése érdekében vigyen fel chia magolajat a nedves hajra. A hajnövekedés elősegítése érdekében a chia magolajat fogyassza belsőleg is!
A chia magolaj egészségügyi hatásának tudományos alátámasztásáról szóló információk magyar nyelven is hozzáférhetők a feltüntetett linkeken:
FIGYELMEZTETÉS:
Nyomokban mandulát, földimogyorót, szezámmagot tartalmazhat!
ADAGOLÁS:
Javasolt napi adag 1 teáskanál reggel és este. Az olajat nem szabad hevíteni! Készételekbe utólag keverjük.
TÁROLÁS:
Felbontást követően gyermekektől elzárva, 25 Celsius fok alatt, fénytől védve, visszazárva tárolandó! Felbontás után 2 hónapon belül fogyassza el!
Átlagos tápérték 100 ml termékben:
Energia: min. 3.680 kJ 850 kcal
Zsír: min. 99 gr
amelyből telített zsírsavak: 10 gr