Az articsóka igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint.
Epetermelést és kiválasztást fokozó hatás:
Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
Az epesavak szerepe:
Zsírbontás, emésztés:
Amennyiben az epetermelés, az epeürülés és az epekörforgás nem megfelelő, úgy a zsírbontás és az emésztés sem lesz kiegyensúlyozott és ez székrekedést, puffadást, rossz közérzetet, esetleg hasmenést is okozhat.
Fiziko-kémiai védekező képesség:
Az epesavaknak nemcsak az emésztésben, vagyis a zsírok emulgálásában, hanem a szervezet immunrendszerének fenntartásában is fontos szerepük van. Ezt a szerepet fiziko-kémiai védekezőképességnek hívják, mivel az epesavak a gombák és baktériumok pusztulásakor felszabaduló és erősen mérgező endotoxinokat semlegesítik.
Az epesav normális körülmények között elpusztítja a csökkent gyomorsavtermelés alkalmával a garat mikroflórájából a vékonybélbe kerülő káros baktériumokat, amelyek rothasztó, gázképző hatásuk révén, puffadást, szélgörcsöket, esetleg hasmenést okozhatnak. Ha kevés epesav kerül a belekbe, vagy nem ürül rendszeresen az epehólyagból, akkor székrekedés léphet fel.
Zsírban oldódón vitaminok felszívódása:
Az epesavak nélkül nem történhet meg a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitaminok) felszívódása.
Koleszterinszint csökkentő hatás:
Az epesavak segítik a szervezetet megszabadítani a fölösleges és így károssá váló koleszterintől. Tekintve, hogy általában kevés epehajtó ételt fogyasztunk, kevesebb epe képződik. Ilyenkor több fölös mennyiségű koleszterin marad a szervezetben, a zsírok emésztése tökéletlenebb lesz és az így felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát, lerakodnak a vérkeringési rendszerben az erek falára, szűkítik azok belső lumenét és ezáltal katasztrófához vezető keringési és infarktust okozó szituációkat hozhatnak létre.
Az epetermelés fokozásával és annak ürülésével csökken a máj koleszterinkészlete, ami a vérben lévő koleszterinből pótlódik. Az articsóka hatóanyagai tehát csökkentik a vér koleszterin szintjét és gátolják a koleszterin termelődését.
Epekőképződés gátlása:
Elégtelen epesav-képződés esetén a koleszterin molekula kicsapódik, és megalkotja az epekőképződés magját. Tehát a koleszterinkő a viszonylag magasabb koleszterin tartalmú és alacsonyabb epesavas só tartalmú epéből keletkezik. Az epetermelés fokozásával megelőzhető az epekövek kialakulása.
Vércukorszint csökkentő hatás:
Az articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.
A készítmény egyéb összetevői:
Máriatövis termés:
A máriatövis páratlan májvédő hatásáról ismert elsősorban. Jelenleg az orvostudomány sem ismer hatásosabb szert a máj regenerálására, mint a máriatövismagot, annak kivonatait.
A máriatövismag (Sylibum marianum) fő hatóanyaga a szilimarin flavonoid komplex, melynek legaktívabb komponense a szilibinin. Hatásmechanizmusa összetett és rendkívül előnyös a májsejtek védelmében.
• Ez a vegyület egyrészt erősíti és stabilizálja a májsejtmembránokat, ezáltal gátolja a különböző méreganyagok bejutását a májsejtekbe.
• Megvédi a májat az oxidatív szabad gyököktől, melyek kárt okozhatnának a májsejtekben.
• Elősegíti a májszövet regenerálódását a fehérjeszintézis stimulálásával és új májsejtek (hepatociták) termelődésével.
B vitaminok:
A B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), a B3-vitamin (niacin), a B5-vitamin(pantoténsav) és a B6-vitamin hozzájárulnak az idegrendszer egészséges működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, illetve részt vesznek a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokban. A B6-vitamin hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához és az immunrendszer normál működéséhez.
ELLENJAVALLATOK, FIGYELMEZTETÉSEK:
Epekövesség, epekőképződésre való hajlam, epeúti szűkület esetén fogyasztása nem ajánlott!
Hivatkozás:
https://www.doktortihanyi.hu/betegseg/epesavak
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT:
Napi 1 kapszula, főétkezések előtt bőséges folyadékkal, szétrágás nélkül nyelje le.
60 db | 1 | 2 |
kapszula | kapszula/nap | havi adag |
ÖSSZETEVŐK:
articsóka levél kivonat (cynara scolimus l.), máriatövis termés kivonat (silybum marianum), niacinamid (B3-vitamin), kalcium-d-pantotenát (B5-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), tiamin-hidroklorid (B1-vitamin), tömegnövelő szer (kukoricakeményítő), csomósodást gátló anyag (mikrokristályos cellulóz), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz)
TÁROLÁS:
Szobahőmérsékleten, gyermekek elől elzárva!
Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban. | ||
Hatóanyagok | 1 kapszula | NRV *% |
Articsóka levél kivonat | 400mg | ** |
Máriatövis termés kivonat | 100mg | ** |
B3-vitamin (Niacin) | 8mg | ** |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 3mg | ** |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,7mg | ** |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,7mg | ** |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,55mg | 50 |
* NRV % * Felnőttek részére megállapított napi beviteli referenciaérték ** Nincs megállapított mennyiség
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.