A Spirulina alga (Arthrospira platensis) a cianobaktériumok (más néven kék-zöld algák) osztályának tagai. Az emberi szervezet számára szükséges, mintegy 4.000 vitális anyagot tartalmazza, s mindezt rendkívül könnyen hozzáférhető formában.
Melyek ezek az anyagok? Növényi fehérje magas koncentrációban (60-70 %), mintegy 2.000 enzim, 18 aminosav, ebből 8 esszenciális aminosav, az összes B vitamin, vas, kálium, magnézium, cink, béta-karotin, zsírsavak (gamma-linolénsav, muco- és poliszacharidok, rákellenes tulajdonságú phycocianin), klorofill.
A Spirulinának nincs sejthártyája, így a benne lévő vitálanyagok rendkívül könnyen felszívódnak a bélrendszerben (felszívódásuk 90 % feletti).
A SPIRULINA ALGA EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI:
• Immunerősítő hatás:
A lép és a csecsemőmirigy működését, a T-sejtek, makrofágok, B-sejtek és természetes ölő sejtek tevékenységét elősegíti. Az immunrendszer erősödése mellett az ellenálló képességet is fokozza.
A spirulina fogyasztása nem csak felnőttek, hanem gyerekek számára is rendkívül hasznos, sőt, talán ők az a csoport, akiknek leginkább előnye származhat belőle. A gyermekek szervezete – még alultápláltság vagy betegség esetén is – nehézségek nélkül képes felszívni és hasznosítani a spirulina tápanyagait.
• Kiváló vérképző:
Phycocyanid tartalma pozitívan befolyásolja a fehér- és vörösvérsejtek képzését.
• Vérzsír csökkentő hatás:
Csökkenti a triglicerid és összkoleszterin, valamint az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, antioxidáns hatású.
• Rákellenes hatás:
A Spirulina különleges poliszacharidja a sejtmag enzimjeire és a DNS regenerálódására nagyon előnyös hatással van, továbbá megnöveli a rákellenes NK (természetes ölő) sejtek számát. Klinikai tanulmányok szerint gátolja a daganatos sejtek szaporodását.
• Allergia ellenes hatás:
Gátolja az allergiás reakciókért felelő hisztamin kibocsátását, emeli a vér oxigén szintjét. Az oxigénszint növelése csökkenti az allergiás reakciókat, a nehézlégzést, bizonyos mértékig semlegesíti az allergéneket.
• Lúgosító hatás:
Segít visszaállítani a szervezet optimális pH-ját, gátolja az elsavasodást, mely a sejtszintű károsodások, a civilizációs betegségek alapja lehet.
• Méregtelenítő hatás:
Sejtszintű méregtelenítést végez, segít eltávolítani a nehézfémeket, pl. arzént a szervezetből. Növényvédő szerekben, tengeri halakban sok nehézfém található.
• Sugárzás elleni védelem:
Jód tartalmának köszönhetően hatékony védelmet nyújthat sugárzás okozta károsodások kivédésében. Sugárzást okozhatnak elektromos készülékeink, mikrohullámú sütő, Wi-Fi.
• Megnövekedett jód szükséglet (pl. terhesség), alacsony jód bevitel élelmiszerekből
• Jódhiány okozta megbetegedések, illetve megelőzésük:
Pl. struma, pajzsmirigy-alulműködés (nem autoimmun), nőgyógyászati megbetegedések
• Cukorháztartás, túlsúly:
Számos humán beavatkozási tanulmány igazolta a Spirulina potenciálját a metabolikus szindrómával kapcsolatos rendellenességek megelőzésében vagy kezelésében. Ha szervezetünket ellátjuk a hiányzó mikro-tápanyagokkat, a hormonrendszer egyensúlyba kerül. A Spirulina linolsavban és gamma-linolénsavban nagyon gazdag. A Spirulinában lévő gamma-linolénsav elősegíti az inzulin és vércukorszint szabályozását, csökkenti a szénhidrátéhséget, gátolja a bélrendszerből a zsírok és szénhidrátok felszívódását. Rendszeres fogyasztása elősegíti az eredményes testsúly csökkentést. A Spirulina jól alkalmazható inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében, májvédelemben.
• Alzheimer, Parkinson kór, Szklerózis Multiplex kezelése:
Az agy és idegek sérülése esetén segít azok regenerálásába. Biztosítja a szükséges ásványi anyagokat és jódot.
• Probiotikus hatás: A Spirulina cianobaktérium, probiotikumként viselkedik és más probiotikumok hatását erősíti.
• Fényvédő hatás:
Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően védi a bőrt a napfény káros hatásaitól, gátolja a laphámrák kialakulását.
Alacsony hőmérsékleten történő enyhe szárítás után a kék-zöld alga port óvatosan spirulina tablettákká préselik. Nem adnak hozzá töltőanyagokat vagy adalékanyagokat, így 100%-ban tiszta és vegán termék jön létre.
ELLENJAVALLATOK, FIGYELMEZTETÉSEK:
Jódot tartalmaz, ezért autoimmun pajzsmirigy megbetegedés esetén fogyasztása ellenjavallt.
A feltüntetett ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem szabad túllépni. Az étrendkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet vagy az egészséges életmódot.
A Spirulina alga egészségügyi hatásának tudományos alátámasztásáról szóló információk magyar nyelven is hozzáférhetők a feltüntetett linkeken:
Link1, Link2, Link3, Link4, Link5
ADAGOLÁS:
Felnőtteknek: Ajánlott napi adag max. 5 g (20 tabletta/nap). Fogyasztását alacsony dózissal kezdje (2 tabletta/nap), majd fokozatosan növelje a napi adagot. A nap során több részletben elosztva fogyassza! Fontos a bőséges folyadékfogyasztás az alga tabletta bevételét követően! (1 tabletta = 250 mg)
Gyerekeknek: Ha még nem tudnak, vagy épp nem hajlandóak lenyelni tablettákat, akkor azokat porrá törve (pl. egy mozsár segítségével) és a kedvenc ételébe vagy italába (pl. gyümölcslébe) keverve is odaadhatjuk neki.
Az ideális dózis számos tényezőtől függ: fizikai aktivitás, táplálkozás, életmód, stb. Ezért a legjobb, ha először kis adaggal kezdünk (1 tabletta), majd fokozatosan növeljük, míg el nem érjük az optimális mennyiséget.
Életkortól függetlenül, akár napi 2 gramm (8 tabletta) spirulinát is adhatunk gyerekeknek. A pozitív hatás eléréséhez legalább 6-8 hét folyamatos szedés szükséges.
TÁROLÁS:
Gyermekektől elzárva, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve tárolandó!
FIGYELMEZTETÉS:
A feltüntetett ajánlott fogyasztási mennyiséget nem szabad túllépni. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet vagy az egészséges életmódot.
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia 362 kcal/ 1515,62 kJ
Zsír 3,30 g
Ebből telített zsírsavak 1,70 g
Szénhidrát 18,00 g
Fehérje 61,00 g
Só 0,00 g