A kurkuma (Curcuma longa L.) fűszer és gyógynövény, amelyet széles körben használnak Indiában, Kínában és Délkelet-Ázsiában aromás stimulánsként, élelmiszer-tartósítószerként és színezőanyagként, valamint a közel-keleti és a keleti hagyományos orvoslásban. Számos tanulmány mutat rá gyógyító tulajdonságaira és számos betegség kezelésében való felhasználására.
A kurkumában található kurkumin egy polifenol vegyület, a kurkuma egyik fő hatóanyaga, mely a kurkumában legfeljebb 5 %-ban található meg.
A kurkuma a kurkumin hatóanyagon kívül tartalmaz más fontos vegyületeket is, úgynevezett kurkuminoidokat, illetve több száz biológiailag hasznos összetevőt. Tudományos kutatások igazolták, hogy a komplex kurkuma kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a kivont kurkumin. A kurkuma számos összetevőjéről bebizonyosodott a gyulladáscsökkentő aktivitás.
A SZERVEZETRE KIFEJTETT EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI:
• A kurkuma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásait dokumentálták orvosi vizsgálatok:
Széles körűen alkalmazható ízületi gyulladás (arthritis), ízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), köszvény (arthritis urica), heveny fertőzések esetén.
• Emésztőrendszerre kifejtett hatás:
Hozzájárul a gyomor és bél egészségéhez, javasolt reflux, gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis), irritábilis bél szindróma, gyomor- és bélfekély, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, Candida-fertőzés terápiájában. Fogyasszuk emésztési zavarok, epeműködési zavarok esetén! Támogatja a máj működését, mérsékli a zsírmáj betegség súlyosságát, regenerálja a májsejteket, fokozza az epe kiválasztást és ürülését az epehólyagból. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséért. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan hat a bélrendszerre autoimmun megbetegedések, áteresztő bél szindróma esetén.
• Bőrgyógyászati betegségek kezelésében alkalmazva:
Jelentős hatással van a pikkelysömör, az akne és a viszketés enyhítésében. A vizsgált bőrbetegségek közé tartozik továbbá az alopecia, az arc öregedése, az orális lichen planus, az arc vörössége, sugárkezelés miatti bőrgyulladás és a vitiligo. A gyulladást elősegítő citokinek hatása mellett bőrsebek gyógyulását is felgyorsíthatja.
• Immunrendszerre kifejtett hatás, légúti és allergiás betegségek:
Gyulladáscsökkentő, immunmoduláló, antioxidáns hatásának köszönhetően légúti betegségek kiegészítő terápiájaként javasolható.
• Rákmegelőző hatás:
Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
A ráksejtek fejlődését és terjedését többféle biológiai folyamaton keresztül gátolja:
A temészetes ölősejtek aktivitását fokozza, csökkenti a kappa-béta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor. Csökkenti a túlzott ösztrogénszintet és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok sejtekre gyakorolt káros hatását
A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Erős antioxidáns. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a programozott önmegsemmisítő mechanizmust (apoptózis). Gátolja az angiogenezist, vagyis a rákos daganat táplálását segítő fokozott érképződést. Bőrvédő hatású sugárterápia során.
• Érrendszerre kifejtett hatás:
Megerősítették, hogy antioxidáns hatása korrelál a vér LDL-szintjének csökkenésével és az érelmeszesedés kockázatának csökkenésével. Értágító és vérhígító hatása szintén igazolt. Megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, vérrögök kialakulását, trombózis, stroke megelőzését támogatja.
• Cukorháztartás:
A kurkuma hatóanyagai csökkentik az inzulinrezisztenciát, javítják a glükóz toleranciát és a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését. 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegekben csökkenti a hemoglobin A1c értékét, az éhgyomorral mért vércukorszintet, javítja az erek falának működését és csökkenti a diabéteszes vesekárosodást.
• Idegrendszerre kifejtett hatás:
A kurkuma támogatja az idegrendszer működését, csökkenti a depressziós tüneteket.
Hatásos szer lehet Alzheimer-kór megelőzésében. Laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben gátolja az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását, az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt. Aktiválja a lerakódott béta-amiloid plakkokat eltakarító falósejteket és javítja az idegsejtek túlélését.
A kurkumin csökkenti a kéz- és lábzsibbadást illetve -bizsergést neuropátia (idegfájdalom) esetén.
• Antiallergén hatás:
Mérsékli a légúti allergia (szénanátha) tüneteit.
• Prosztata egészsége:
A kurkumában található növényi vegyületek, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok támogatják a szervezet természetes gyulladásellenes folyamatait, így a kurkuma a prosztatagyulladás kezelésében is segítség lehet. Indiában rendkívül alacsony a prosztatarák előfordulási aránya, amiben szakemberek szerint szerepet játszhat az indiai emberek kurkumában és egyéb növényi táplálékban gazdag étrendje.
• Férfi termékenység:
Egy 2014-es tudományos kutatásban a kurkumint szedő férfiak vérében 257 százalékkal magasabb volt a tesztoszteron koncentrációja, mint a kontroll csoport esetében. Emellett a spermium minősége is javult, ami a kutatók szerint annak köszönhető, hogy a kurkumin semlegesítette a szabad gyököket, így a herék jobban tudtak működni. A kurkumin védelmet biztosíthat a férfi reproduktív rendszer számára az egyik leggyakoribb nehézfém-szennyeződés (hexavalens króm) által okozott oxidatív károk ellen.
• PMS:
A premenstruációs tüneteket csökkentheti a menstruációt megelőző napokban fogyasztott kurkuma.
• Endometriózis:
A kurkumin gátolja az endometriózis méhnyálkahártya sejtjeit az ösztradiol termelés csökkentésével, gátolja az endometrium sejtek proliferációját (szaporodását), migrációját. Gyulladáscsökkentő, hormonegyensúlyt támogató és antioxidáns hatása van a kurkuma fűszernövényben található polifenol vegyületnek, vagyis a kurkuminnak. Állatkísérletek az endometriózis szövetek nagyságának csökkenését mutatták a kurkuma hatására és humán kísérletek szerint is szerepet játszhat az endometriózis megelőzésében és kezelésében is.
ELLENJAVALLATOK, FIGYELMEZTETÉSEK:
• Terhesség és szoptatás idején kerülje fogyasztását!
• Epeúti megbetegedés esetén konzultáljon kezelőorvosával.
• Cukorbetegek vegyék figyelembe, hogy a kurkuma a vércukorszintet csökkentheti. Vérhígító hatású.
• Fogyasztása során 4 hét után tartson 1 hét szünetet!
• A feltüntetett ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem szabad túllépni. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet vagy az egészséges életmódot. Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A kurkuma gyökér egészségügyi hatásának tudományos alátámasztásáról szóló információk magyar nyelven is hozzáférhetők a feltüntetett linkeken:
Link1, Link2, Link3, Link4, Link5, Link6, Link7, Link8, Link9, Link10, Link11, Link 12, Link13
https://endosegito.hu/milyen-taplalekkiegeszitok-lehetnek-hatekonyak-endometriozis-eseten/
ADAGOLÁS:
Naponta kb. 3 g kurkuma őrleményt (1 teáskanál) elkeverünk folyadékban (tejeskávéban, tejben, teában) vagy használjuk ételek fűszerezésére. Megjegyzés: 3 g kurkuma őrlemény kb. 120 mg kurkumint tartalmaz.
TÁROLÁS:
Kisgyermekektől elzárva, szobahőmérsékleten tárolandó!
Tápanyagtartalom 100 gramm termékben:
Energia 367 kcal / 1542 kJ
Zsír 9,90 g
ebből telített zsírsavak 2,90 g
Szénhidrát 58,20 g
ebből cukor 3,20 g
Rost 6,70 g
Fehérje 7,80 g
Só 0,38 g