Széles körben alkalmazhatók a plazma koleszterinszintjének csökkentésére és az érelmeszesedéssel összefüggő betegségek kockázatának csökkentésére. A növény kivonata hipolipidémiás hatással rendelkezik, rendszeres fogyasztása csökkenti a triglicerd szintet, az összkoleszterin szintjét, az LDL („rossz”) koleszterinszintet és növeli a HDL („jó”) koleszterin szintjét. Antioxidáns tartalma jelentős, enyhíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.
A bazsalikom a stressz és a szorongás leküzdésében is segítségünkre van. A magas LDL koleszterinszint hátterében a stresszes életmód is fennállhat, ezért fontos a stressz, szorongás csökkentése.
Fogyasztási javaslat:
Tea: 1 kávéskanálnyi bazsalikomot 2,5 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk. Étkezés előtt fél-1 órával ajánlott meginni, napi adagja 1-3 csészényi.
Fűszerként: a bazsalikom magas illóolaj tartalma a főzés során károsodik, ezért inkább a főzés legvégén tegyük csak az ételekbe! Paradicsomos, olaszos ételek, saláták kiváló ízesítője.
Külsőleg: Nyugtató hatású fürdő készíthető a segítségével.
Ellenjavallat:
Gyomorfekély, magas vérnyomás, vérző aranyér esetén kerülendő!