Az utóbbi néhány évben vált általánossá a „funkcionális élelmiszer” kifejezés a táplálkozástudományban.
Funkcionális élelmiszerek azok az élelmiszerek, melyek az emberi szervezetbe jutva az ember egészségére pozitív hatással vannak, bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik.
Az almapektin inulinnal – funkcionális élelmiszerben – két élelmiszer alapanyagot „házasítottunk össze”. Mindkettő fontos feltétele a „bélegészség”-nek. A bélegészséget a bélnyálkahártya állapota és a bélben élő baktériumok milyensége határozza meg, mely az egész szervezetre kiható homeosztázist, harmonikus állapotot hoz létre, vagy megbontva ezt az egyensúlyt betegséget idéz elő.
* * *
A sűrítmény kétféle természetes prebiotikumot tartalmaz:
Almapektin – természetes vízben oldódó fermentálható rost.
Inulin – rezisztens szénhidrát, a szimbionta anaerob vastagbél baktériumflóra tápláléka.
Az almapektin szirup előállítása almarostból történik. Az inulin csicsókából származik, annak legértékesebb része.
Az Európai bizottság (EU) 2015/2314 rendelete alapján:
A pektinre vonatkozó állítás szerint napi 10 g pektin étkezés részeként való elfogyasztásával az egészségre kedvező hatást gyakorol.
A pektin hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, kedvező a hatása a mikrobiomra.
Napi 12 g Inulin bevitel hozzájárul a széklet gyakoriságának növelése révén a normál bélműködéshez.
Az almapektin és az inulin is prebiotikumok, amelyek ellenállnak az emésztő enzimeknek, ezáltal változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását és ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását a bélben.
Adagolás:
A kedvező hatások napi 100 ml elfogyasztása esetén érhetők el.
Ha megfelelő mennyiségű – minimum 40-50 gramm – a napi vízben oldható fermentálható rostbevitel, akkor elegendő a napi 50 ml fogyasztása az almapektinből.
Az egészséges bélműködéshez naponta 15 gramm vízben oldható fermentálható rostra (pektinre) van szüksége a szervezetnek.
A javasolt napi mennyiség bélbeteg embereknek és várandós hölgyeknek 10 cl, ha valaki odafigyel a rost bevitelre, valamint a bélproblémák megelőzésére 5 cl. A gyerekeknek is 5-10 cl / nap.
A bélproblémák megelőzése miatt feltétlenül ajánlott minden embernek!
Bő folyadékkal kell fogyasztani! A termék fogyasztása mellett se feledkezzen meg a változatos és kiegyensúlyozott étrendről, az egészséges életmód fontosságáról. Sokféleképpen lehet fogyasztani, önmagában, ízlés szerint keverhető ételekbe, pl. főzelékekbe, italokba pl. növényi tejekbe.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Szárazanyag tartalom: | 20 g |
Energia | 107 kJ/25 kcal |
Zsír | 0,2 g |
– amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát | 9,6 g |
– amelyből inulin | 9,1 g |
Fehérje | 0,2 g |
Élelmi rost | 9,4 g |
– amelyből pektin | 9,4 g |
Só: | 0 g |
Az étrend-kiegészítő fejlesztője: Mester Károly, agrármérnök
Gyártja és forgalmazza: Mester és Major Kft. H-5540 Szarvas, Vajda Péter u. 44.
Herbafulvo manufactura H-5540 Szarvas, Tanya V. Külkerület 203.